VE ūkis – nedidelis šeimos ūkis, 2012 metais įsikūręs Mažųjų Šelvių kaime, Vilkaviškio rajone.
Jame šeimininkauja Vilmantas Navickas su dukrele Eva. Iš jų vardų pirmųjų raidžių ir sudarytas ūkio pavadinimas. Ūkis nedidukas, tad dėmesio čia užtenka kiekvienam jo augintiniui – tiek pieninėms juodmargėms, tiek mėsiniams japoniškiems Wagyu mišrūnams. Šios veislės gyvulius japonai atrinko, pirmenybę teikdami tiems, kurie turėjo daug tarpraumeninių riebalų ląstelių. Tokia, vadinamoji marmurinė, jautiena vertinama kaip puikus energijos šaltinis. Šių galvijų mėsa yra brangiausia pasaulyje. Japonijos vyriausybė seniau buvo uždraudusi Wagyu veislės galvijų išvežimą ir juos buvo paskelbusi nacionaline gyvąją vertybe. Tačiau dabar juos veisti galima ir kitose šalyse. Keletas Wagyu mišrūnų auginama ir VE ūkyje.
Iš visus metus laisvai besiganančių melžiamų juodmargių karvių pieno čia gaminami rankų darbo fermentiniai ir rūgštaus pieno tradiciniai lietuviški sūriai, jogurtas ir kiti produktai. Brandintas fermentinis sūris yra gaminamas iš nepasterizuoto pieno. Toks pienas yra turtingas visomis svarbiausiomis žmogui reikalingomis maistinėmis medžiagomis, tad iš jo gaminamas brandintas fermentinis sūris – lengvai virškinamas. Daugiau nei metus brandintą sūrį gali vartoti žmonės netoleruojantys laktozės.
VE ūkio sūriai ir pieno produktai yra aukščiausios kokybės, be sintetinių priedų ir nenatūralių stabilizatorių. Gamybai naudojamas pienas, fermentai ir natūralūs prieskoniai: druska, cukrus, pipirai, žolelės, sėklos.
Kiekvienas VE ūkio dviejų ir mažiau metų brandinimo sūris yra unikalus, sukurtas naudojant įvairius, kartais netikėtus prieskonių derinius. Sūrio tekstūra ir aromatas priklauso nuo brandinimo laiko. Čia produktai gaminami su meile. Paragaukite – tikrai norėsis dar.